4 tips om meer uit Mailchimp te halen

> Blog > 4 tips om meer uit Mailchimp te halen

Op 10 december 2020 Mailchimp Met 0 reacties
mailchimp tips

Mailchimp is een van de populairste e-mailmarketing software in de branche. En niet voor niets! Het is een gebruiksvriendelijke en eenvoudige tool om direct te starten met e-mailmarketing. Maar hoe haal je nu nog meer uit je account? We zetten in deze blog 4 handige tips voor je op een rij.


Tip #1 – Ontdek de nieuwe customer journey

Relatief nieuw in Mailchimp is de functionaliteit ‘customer journey’. Waar de klassieke automations achterbleven op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, maken ze dat met deze nieuwe editor helemaal goed. Nu kan je namelijk aan de slag met een visuele editor, wat het een stuk eenvoudiger maakt om automatische e-mailflows op te bouwen. Alles begint met een trigger, waarna je de opvolging invult met mails, aanpassingen aan velden of andere acties.

Ik ben zelf vooral fan van de ‘IF/ELSE’ mogelijkheid, waarbij je een journey kan opsplitsen. Denk hier bijvoorbeeld aan een splitsing op basis van gedrag. Opent iemand mail X? Dan gaan ze naar journey X. Doen ze dat niet? Dan gaan ze naar journey Y.

mailchimp customer journey

Tip #2 – Orde in je database

Je ziet het aantal contacten in je database groeien. Goed nieuws! Maar heb je ook al goed nagedacht over de structuur van je database? Wanneer alle contacten in één lijst staan, kan het lastig zijn om te werken met gesegmenteerde mails. Mailchimp heeft daarom een aantal functionaliteiten in het leven geroepen voor meer orde en gelaagdheid in je database:

  • Lijsten (audiences): dit zijn de verzendlijsten in Mailchimp. In de meeste gevallen heb je tussen de 1 en 5 verzendlijsten, afhankelijk van de verschillende soorten e-mails en doelgroepen waar je mee werkt. Denk bijvoorbeeld aan een indeling met een nieuwsbrieflijst, een actiemaillijst en een interne maillijst.
  • Segmenten: Mailchimp segments gebruik je als het ware om contacten in je database te filteren. Dit kan op basis van e-commerce (aantal aankopen, gespendeerd bedrag etc.), subscriber data (datum toegevoegd, gedrag in de mails), op basis van eigen velden, op basis van tags en op basis van engagement. Enkele voorbeelden:
    – Een segment met loyale klanten die meer dan 2 aankopen hebben gedaan en meer dan 200 euro hebben besteed.
    – Een segment met inactieve klanten, die de laatste 10 mails niet hebben geopend.
    – Een segment met alle klanten die nog nooit een aankoop hebben gedaan.
  • Tags: Mailchimp tags zijn labels om contacten te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan tags zoals prospect, klant, intern en vrijwilliger. Maar je kan tags ook inzetten als identificatie voor de herkomst van een lead (event X, winkel Y). Op basis van tags maak je vervolgens weer eenvoudig automations of segmenten.

 

Tip #3 – Ga aan de slag met A/B testen

Het is een van de beste manieren om het openpercentage van je e-mails te verbeteren: A/B testen. Mailchimp geeft je alle tools om hier direct mee aan de slag te gaan. Je kiest eerst de gewenste A/B test: onderwerpregel, afzendnaam, verzendtijd of content. Vervolgens stel je de test in. Een deel van je contacten (25%) ontvangt versie A, een ander deel versie B (25%) en de rest van je contacten (50%) ontvangt de winnaar van de test. Mailchimp helpt je met het berekenen van de grootte van de testgroepen en het bepalen van de winnaar. Start eenvoudig, met bijvoorbeeld het testen van verschillende onderwerpregels. Denk aan testen zoals het gebruik van personalisatie, emoji’s, kort versus lang, vraag versus geen vraag, één onderwerp versus meerdere onderwerpen et cetera.


Tip #4 – Enquêtes? Ook die verstuur je via Mailchimp

Wist je dat het ook mogelijk is om vanuit Mailchimp enquêtes te versturen? Zo heb je geen andere tool zoals SurveyMonkey meer nodig. In een enquête kan je werken met radio buttons, checkboxes, 0-10 range en open vragen. Je hoeft hiervoor niet alle contacten in Mailchimp te hebben staan, je kan ook de link naar de enquête delen op andere kanalen.


We hopen dat deze 4 Mailchimp tips waardevol waren! Wil je weten hoe je nog meer resultaat uit Mailchimp haalt? Of is e-mailmarketing nog helemaal nieuw? Schrijf je dan in voor een van onze trainingen: Mailchimp basis of Mailchimp gevorderden. Of combineer ze slim, in de totale Mailchimp specialist training. Zien we je dan?


danielle groeneveld

Danielle Groeneveld

Danielle helpt al heel wat jaren bedrijven met automatische campagnes, segmentatie van doelgroepen, gepersonaliseerde nieuwsbrieven, schrijven van converterende content en meer. In haar training focust ze op praktische toepassingen, zodat je direct aan de slag kan met e-mailmarketing voor jouw organisatie. Lees meer over Danielle


Reageer