Affinity Photo vs Photoshop

> Blog > Affinity Photo vs Adobe Photoshop: 2 geduchte concurrenten

Op 16 oktober 2019 Affinity Photo Met 0 reacties
affinity photo vs photoshop

Photoshop heeft door de jaren heen al heel wat concurrenten overwonnen. Photoshop was de norm en hét programma om afbeeldingen te bewerken. Totdat in 2015 Affinity Photo werd gelanceerd, een programma dat niet meer onder doet aan Photoshop. Veel professionals en ook wij zijn enthousiast van dit bewerkingsprogramma, wat met een investering van slechts enkele tientallen euro’s erg toegankelijk is. Wij delen graag de verschillen met Photoshop en de opties binnen het programma die handig zijn als jij zelf aan de slag wilt met foto’s bewerken.


Verschillen: Affinity Photo vs Photoshop

Alleen het prijsverschil tussen Affinity Photo en Photoshop is al voldoende om de overweging te maken voor dit programma. Om Photoshop te kunnen gebruiken dien je een abonnement aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen voor individuele gebruikers € 12,09 per maand. Als bedrijf ben je al minstens € 29,99 per maand kwijt. Deze twee prijzen gelden alleen voor jaarabonnementen. Wil je een kortere periode gebruik maken van Photoshop, dan ben je als individu maar liefst € 36,29 per maand kwijt.

Voor Affinity Photo betaal je éénmalig slechts € 54,99. De prijs is voor iedere gebruiker hetzelfde en geeft toegang tot gebruik van het programma voor Windows, MacOS en iOS. Daarnaast zijn de updates die Affinity Photo aanbiedt, ook allemaal gratis.


Verschil Affinity Photo en Photoshop

Voordelen Affinity Photo

Affinity Photo werkt grotendeels hetzelfde als Photoshop. Wanneer je bekend bent met Photoshop zal overstappen geen probleem zijn. De verschillen tussen beide programma’s zijn klein, maar het lijkt er wel op dat de makers van Affinity geleerd hebben van Photoshop en enkele opties binnen het programma hebben toegevoegd of verbeterd. De grootste voordelen van Affinity Photo ten opzichte van Photoshop zijn:

  • Persona’s: Een toevoeging die Affinity Photo heeft, zijn de zogenaamde ‘persona’s’. Dit zijn verschillende werkruimtes die gedefinieerd zijn voor specifieke taken. Via verschillende werkruimtes kun je gemakkelijk schakelen en blijft het overzicht beter bewaard. Photoshop beschikt ook over werkruimtes, maar deze werken toch net wat anders.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Affinity Photo werkt een stuk gebruiksvriendelijker dan Photoshop. De makers van Affinity Photo hebben onderzocht welke soms ingewikkelde ‘paden’ bij Photoshop kunnen worden ingekort. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk foto’s vergroten of verkleinen met de ‘move tool’, waarbij je bij Photoshop voor hetzelfde resultaat meer stappen moet doorlopen.
  • Live editing: Affinity Photo maakt gebruik van live smart filters en live brush previews, waarover Photoshop niet beschikt. Doordat de tools ‘live’ werken, zie je direct het resultaat.
  • Lagen: In Affinity Photo is het mogelijk om een laag te verkleinen en vergroten zonder kwaliteitsverlies. De oorspronkelijke afmetingen en kwaliteit blijven bewaard, zelfs wanneer je het programma opnieuw opent.
  • Inzoomen: Je kunt met Affinity Photo verder inzoomen dan met Photoshop, zelfs tot één pixel.
  • Geschiedenis: In Affinity Photo is het mogelijk om helemaal terug te gaan naar het begin van het project via de permanente historie die het programma heeft onthouden.


Zoals eerder benoemd, zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen. Affinity Photo zou je kunnen zien als een kloon van Photoshop. De gehele interface, het kleurbeheer, de sneltoetsen en de tools zijn nagenoeg hetzelfde.

Natuurlijk zijn er ook opties waarbij Photoshop de leiding neemt. Denk hierbij aan 3D toepassingen, duotone, MultiChannel en video tijdlijn. Als je onbekend bent met deze mogelijkheden, mag je ze snel weer vergeten en zal je ze ook zeker niet missen.


Mogelijkheden voor beginners

Affinity Photo is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het is een gebruiksvriendelijk programma met een tal van opties. Wanneer je als beginner weet welke tools voor jou belangrijk zijn, kun je alsnog gemakkelijk navigeren binnen het programma. Voor websites of social media kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om afbeeldingen te verkleinen of vergroten, tekst toe te voegen, de kleuren aan te passen en/of afbeeldingen samen te voegen. Daarnaast kun je met Affinity Photo de afbeeldingen gemakkelijk opslaan voor het web en de bestandsgrootte aanpassen, zodat de laadtijd van je website goed blijft. Wij raden aan om ook als beginner te werken met Affinity Photo, omdat het geen beperkingen oplegt. Wanneer je namelijk eenmaal enkele tools voor beginners onder de knie hebt, hoef je niet over te stappen en kun je met Affinity Photo ook op een hoger niveau als professional aan de slag.

Ben je geïnteresseerd in het leren van onder andere deze mogelijkheden om foto’s te bewerken als beginner? Douro Media gaf al als eerste van Nederland trainingen in dit programma! Meer informatie over onze Affinity Photo basis training vind je hier.


Gevorderden opties

De opties binnen Affinity Photo zijn eindeloos, maar wanneer je het programma wilt gebruiken voor je website of social media zijn een aantal tools erg handig als je verder wilt dan de basis. Zo kun je met Affinity bijvoorbeeld gemakkelijk logo’s toevoegen, de vorm van de foto veranderen, afbeeldingen draaien, bijsnijden, filters toevoegen, collages maken en werken met masker technieken. We helpen je graag met het gebruik van deze tools tijdens onze Affinity Photo gevorderden training. Wanneer je graag zowel de basis- als de gevorderden opties wilt leren, bieden wij ook een tweedaagse Affinity Photo specialist training aan.


Conclusie

Affinity Photo is een meer dan geduchte concurrent van Photoshop. Affinity Photo is door het grote (en eenmalige) prijsverschil toegankelijk voor zowel de particuliere en zakelijke (professionele) gebruiker. Bovendien zijn de beschikbare opties grotendeels hetzelfde (soms zelfs beter!) en zul je na gebruik van Affinity Photo geen moment meer Photoshop missen!


Bronnen:


Reageer