Meer conversies: we willen het allemaal wel, maar weten soms niet meer waar we kunnen beginnen. Hoe zorg je er nu voor dat bezoekers van je website daadwerkelijk een gewenste handeling verrichten? De 5 eenvoudige conversie optimalisatie tips in dit artikel kun je gemakkelijk én snel toepassen, waardoor je 2020 goed start!
1. Gebruik je afbeeldingen beter
Afbeeldingen, en vooral die met mensen erop, trekken veel aandacht. Gebruik de aandacht door dichtbij of in de afbeelding kort en krachtig belangrijke informatie neer te zetten.
Tips
- Zet in of dichtbij een afbeelding belangrijke informatie. Deze teksten worden doorgaans goed gelezen.
- Gebruik wanneer je de aandacht van de bezoeker al hebt juist geen afbeeldingen. Dit leidt dan af. Denk bijvoorbeeld aan een formulier of check-out. Een uitzondering hierbij zijn foto’s die directe meerwaarde bieden voor die pagina. Zoals bijvoorbeeld foto’s van producten die een potentiële klant bestelt.
2. Maak beter gebruik van je header
Een header is vaak het eerste wat bezoekers op een (home)pagina zien als ze de website binnenkomen. Het zou zonde zijn om de header niet goed te benutten.
Tips:
- Zet in de header wat je USP’s zijn of geef informatie over de leveringstijden en/of -kosten. Je kunt ook in één korte zin aangeven wat je doet. Of nog beter, hoe jouw product/dienst het leven van de bezoeker beter, mooier, sneller, makkelijker en/of goedkoper maakt.
- Voeg een telefoonnummer of e-mailadres toe aan de header als websitebezoekers vaak contact met je opnemen.
- Voeg het logo/keurmerk van de Thuiswinkel (of andere organisaties) toe wanneer je een webwinkel hebt. Dit geeft zekerheid aan de klant.
- Je mag een header voller en drukker maken dan je denkt. Een header is namelijk een blinde vlek geworden voor bezoekers. Aangezien een header, evenals bijvoorbeeld het navigatiemenu, op veel websites op dezelfde plek staan besteden bezoekers hier weinig aandacht aan. Zorg dus dat je header de aandacht trekt! Natuurlijk moet je header niet te druk worden. Als je de header te rustig en leeg laat, laat je een kans liggen.
3. Gebruik titels
Het wijzigen van titels is een makkelijke en snelle aanpassing en kan een behoorlijk verschil maken in het aantal conversies.
Bezoekers die een snelle blik op de pagina werpen kijken namelijk alleen naar onderdelen op je website die opvallen. Dat kunnen plaatjes, aparte kleuren of bewegende onderdelen zijn. Maar zeker ook titels, omdat die vetter en groter zijn dan de rest van de tekst.
Stel je eens voor dat dit artikel geen titels bevat; hoe groot was dan de kans dat je de tekst helemaal zou lezen?
Stappen:
- 1. Loop je website langs en lees alleen de titels.
- 2. Zou je op basis van de titels geïnteresseerd zijn? Snap je dan wat er verkocht wordt en wat het je oplevert?
- 3. Heb je een idee hoe het product/dienst jouw leven beter, makkelijker, sneller, mooier en/of goedkoper maakt?
- 4. Vind je het lastig om zelf titels te verzinnen? Zoek dan naar korte teksten op je website die wel omschrijven hoe het product/dienst je leven beter en gemakkelijker maakt en zet het in de titel.
4. Zet alles van één onderwerp bij elkaar
Structuur en overzicht zorgen voor een betere gebruikservaring. Zet alleen onderdelen bij elkaar die bij elkaar horen of hetzelfde onderwerp beschrijven.
Stappen:
- 1. Cluster je onderwerpen voor zover dat mogelijk is.
- 2. Deel de informatie (clusters) op in blokken van maximaal drie onderwerpen.
- 3. Bespreek op één regel maar één onderwerp. We lezen namelijk van links naar rechts en van boven naar beneden. Als je zorgt dat op dezelfde regel maar één onderwerp wordt besproken en pas weer iets nieuws begint de regel eronder, is het voor je bezoeker veel makkelijker te begrijpen. Zet dus bijvoorbeeld niet op één regel naast je producten ook de nieuwsbrief en nieuws over het bedrijf, maar knip het op in drie stukjes onder elkaar.
5. Breng je boodschap in kleine stukjes
Ons menselijk brein is tot veel in staat, maar het verbruikt veel energie en is daardoor snel moe en afgeleid. Te veel informatie in één keer geven is funest voor de aandacht van je bezoeker.
3 is het magische getal als het gaat om informatie verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan:
- maximaal drie onderdelen naast elkaar;
- maximaal drie USP’s;
- maximaal drie regels tekst;
- in drie stappen uitleggen hoe het werkt;
- etc.
Stappen:
- 1. Loop je website langs en tel of je meer dan drie onderdelen laat zien die bij elkaar horen.
- a. Is dat het geval? Laat bijvoorbeeld de minst belangrijke afvallen.
- b. Kun of wil je geen informatie verwijderen? Splits het dan op. Wellicht kun je eerst drie onderdelen die bij elkaar horen tonen en daarna drie andere onderdelen.
- c. Lukt dat niet? Zet er dan een duidelijke titel boven, waardoor de bezoeker direct weet waar het over gaat. Of hanteer nummers als er een logische volgorde is.
Volg onze training voor meer tips
Vond jij deze tips nuttig en wil je graag meer weten over conversie optimalisatie? Onze specialist en trainer Robbert Huisman geeft je graag praktijkgerichte kennis en concrete tips tijdens onze eendaagse conversie optimalisatie training. Zo kun je eenvoudig en snel zelf je website conversie boosten!
Bron: