WordPress sneller maken? Bekijk direct onze 5 tips!

> Blog > WordPress sneller maken? Bekijk direct onze 5 tips!

Op 19 februari 2020 WordPress Met 0 reacties
wordpress sneller maken

Een snelle website is erg belangrijk. Hoe sneller de website, hoe beter de gebruikservaring en hoe groter de kans op goede posities in de organische resultaten van Google. Een hogere positie zorgt doorgaans voor een hogere CTR en voor meer conversies en omzet. WordPress sneller maken is dus van belang. Ontdek in dit artikel tools om de laadsnelheid te analyseren en ga direct aan de slag met de praktische tips van onze WordPress trainer Roy Sahupala.

 

Snelheid WordPress website

Een snelle WordPress website is dus van groot belang. Maar wat is een goede laadsnelheid? En hoe bepaal je de laadsnelheid van je website? Om daarachter te komen, zijn verschillende tools ontwikkeld. Wij lichten 2 tools uit: PageSpeed Insights en Pingdom. Beide tools raden wij aan om te gebruiken als je eenvoudig de laadsnelheid wilt testen en op zoek bent naar concrete tips om je website sneller te maken. Er zijn echter veel meer tools in de markt beschikbaar, zoals onder andere GTmetrix.

Klamp je zeker niet vast aan beide tools en test ook zeker met andere tools en op verschillende momenten. De metingen die tools als PageSpeed Insights en Pingdom doen zijn slechts momentopnames. Uiteraard is het wel van belang om voordat je met de tips aan de slag gaat een zogeheten 0-meting te doen, zodat je ook daadwerkelijk kunt nagaan of de laadsnelheid van je website is verbeterd.

De belangrijkste kenmerken van beide tools:

PageSpeed Insights

Gratis
Geeft snel resultaat
Concrete suggesties voor optimalisaties in het Nederlands
Relatief makkelijk te begrijpen suggesties
Geeft de laadsnelheid en suggesties voor mobiel en desktop

Pingdom

Gratis
Geeft snel resultaat
Concrete tips om de laadsnelheid te verbeteren (Engelstalig)
Zonder technische achtergrondkennis lastiger te begrijpen
Vooral nuttig voor websitebouwers en ontwikkelaarsTips voor een snellere WordPress website

 • 1. Optimaliseer afbeeldingen
  • Voeg foto’s toe als jpg-bestand (ook wel jpeg). Dit afbeeldingsformaat neemt minder ruimte in dan de meeste andere afbeeldingsformaten en is zeer geschikt voor het gebruik van foto’s op websites. Als je afbeeldingen hebt met een transparante achtergrond is het verstandig deze op te slaan als png. Animaties en lijntekeningen kunnen daarentegen het best opgeslagen worden als gif.
  • Verklein afbeeldingen voordat je ze uploadt op je website. Kies een resolutie die aansluit bij de grootte waarop je de afbeelding wilt tonen. Doorgaans is voor grote afbeeldingen in websiteteksten ongeveer 1000 pixels breed al meer dan voldoende voor een goede kwaliteit.
 • 2. Update regelmatig
  Zorg ervoor dat je regelmatig je website, thema’s en plugins update. Updates kunnen namelijk zorgen voor betere prestaties van je website.
 • 3. Leeg de prullenbak
  Verwijder oude afbeeldingen, berichten en pagina’s definitief zodat deze geen ruimte meer innemen.
 • 4. Kies voor WordPress hosting
  De kwaliteit van je webhosting heeft veel invloed op de snelheid van je site. Als je een nieuwe website maakt, is het verstandig om een hosting te kiezen die specifiek geschikt is voor WordPress websites (bijvoorbeeld: Savii en Vevida). Bovendien kun je ook altijd eenvoudig van hosting provider wisselen op het moment je ontdekt dat je huidige hostingpakket de laadsnelheid negatief beïnvloedt.
 • 5. Versnel je website met een cache plugin
  • Werking: Met caching kan een WordPress website sneller ingeladen worden doordat de server stappen overslaat bij het inladen van pagina’s. De uitkomst van elke website-aanvraag wordt namelijk opgeslagen met caching. Als er vervolgens een identieke aanvraag is, wordt de opgeslagen pagina direct getoond. De server hoeft hierdoor niet keer op keer pagina’s opnieuw te berekenen, waardoor de laadtijd aanzienlijk kan verminderen.
  • WP Rocket: WP Rocket is een veelzijdige cache plugin, die geschikt is voor WordPress websites. We kiezen bewust voor een betaalde plugin, omdat WP Rocket bijzonder veel functionaliteiten van individuele gratis plugins samenvoegt. Bovendien zijn de kosten slechts $ 39,- op jaarbasis voor één website ($ 99,- voor drie websites en $ 199,- voor een onbeperkt aantal websites). Belangrijkste is dat WP Rocket de laadsnelheid daadwerkelijk verbetert en eenvoudig te implementeren is.


  Meer tips en tricks?

  Wil je graag hoger scoren in de organische resultaten van Google? De laadsnelheid is slechts een van de vele factoren waardoor je een betere positie kunt bemachtigen in Google. Met de praktijkgerichte informatie die je ontvangt tijdens een SEO training, leer je meer over de kracht van content, techniek en autoriteit voor je website.

  Ben je juist geïnteresseerd in het verder optimaliseren, beheren en inrichten van je WordPress website? Bekijk dan een van onze vier WordPress trainingen.


  Bron: